Forsiden        Australien       Kenya       Sydafrika 2003     Sydafrika 2006        Holland
Vi besøgte Moholoholo Rehabiliteringscenter. Det var et besøg, som gjorde stort indtryk og satte tankerne i gang. Hvad er det vi mennesker gør ved naturen? For os som fugleholdere er det især vigtigt at vi gør os klart, at vi har et stort ansvar når det gælder "vores" fugle. Her så vi det store arbejde, som gøres for at behandle både fugle og dyr, som af én eller anden grund var syge eller misligholdte af forskellige årsager. Samtidig med vores ankomst var der et telefonopkald fra Kruger Nationalpark, hvor man havde fundet en grib, som var forgiftet. Straks kørte chefen Brian Jones sammen med et par medarbejdere af sted for at hente den. De indfødte tror at hvis de spiser øjne, hjerne og hjerte fra disse fantastiske fugle, kan de få deres egenskaber. F.eks. ser den på meget store afstande og måske ville man kunne se næste uges lotto tal, hvis man havde dens evner!
Den første fugl vi mødte var en fiskeørn, som troede at den var et menneske. Den var opfostret af mennesker, som så på et tidspunkt blev træt af den og afleverede den i Centeret. Her gik den i et meget stort bur med en artsfælle af modsatte køn som nabo. Naboen var tydeligvis interesseret, men vores "ven" var ikke klar over, hvad han skulle stille op med sådan én og ville sandsynligvis slagte hende, hvis han fik mulighed for det.
Klik og se stort foto Klik og se stort foto

I et andet bur gik en anden stor ørn, som godt vidste at den var en ørn, men den var også helt overbevist om, at dens mage var Brian. Da hun blev bragt ind, var det ham, som madede hende og naturligt nok var han så hendes mage. Da yngletiden satte ind måtte Brian hente grene og kviste til hende, som hun så omhyggeligt byggede rede af, hvis han formastede sig til at lægge en kvist, blev den straks lagt om. Naturligt nok var æggene ikke befrugtede. Brian kunne godt få lov til at passe reden og mens hendes opmærksom blev afledt af andre benyttede han sig af lejligheden til at lægge andre ørne æg i hendes rede. De havde haft stort held med at bruge hende til at opfostre forskellige andre ørne.
Først og fremmest er det formålet at sætte de opfostrede og helbredte dyr ud i naturen igen i det omfang, som det overhovedet kan lade sig gøre. Men f.eks. i tilfældet med løven, som er opfostret hos en familie, som så er blevet træt af den, kan det ikke lade sig gøre, da den er ikke bange for mennesker og det ville blive for farligt at sætte den ud. Et andet eksempel er de to store han løver, som er blevet konfiskeret fra et Cirkus i Mozambique. Deres tænder er klippet af, så de kun kan spise kød skåret i små  stykker.
Fugle og dyr, som det af én eller anden grund ikke kan lade sig gøre at sætte ud igen bliver brugt til undervisning. Der gøres et stort arbejde for at lære børn og unge om hvordan hele økosystemet hænger nøje sammen og hvilke uhyggelige konsekvenser det kan få, når mennesker bryder ind i naturens orden.
Rehabiliteringscenteret er det største af sin art i Syd Afrika og interesserede kan læse mere om det på adressen: www.moholoholo.co.za

Tilbage til Afrika siden