Eventyrrejse til Sydafrika Januar 2003

Det er sidst på eftermiddagen onsdag den 15. januar. Vi og vore venner skulle mødes med vores gruppe i Karen Blixens Café i lufthavnen i København. Til vores store undren er der ret mange med skilt fra Albatros Rejser og kurs mod Sydafrika. Det viser sig, at de 40 skal på rundrejse mens vores gruppe på 18 skal møde vores rejseleder i lufthavnen i Johannesburg. Rejsen forløber behageligt; efter en kort mellemlanding med flyskift i Zürich er der kun 9½ times rejse. Næsten udhvilede møder vi vores rejseleder Jens Møller og efter en let og smertefri valutaveksling går turen med bus mod nordøst ca. 500 km til Edeni Game Reserve, som skal være vores base de næste 6 dage. Undervejs kunne vi nyde det afvekslende landskab, mens Jens Møller fortæller lidt om Sydafrika i almindelighed, hvilket han har indgående kendskab til, idet han bor i Cape Town. Landet som flyder med mælk og honning. Han lover os, at vi vil komme til at se ting, som vi aldrig havde troet muligt. Et stort løfte, som vi nok tvivlede lidt på, men vores tvivl blev gjort til skamme, hvilket jeg vil prøve at beskrive i det følgende.

Klik og se stort billede

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Svedige og trætte når vi frem til Lodgen sidst på eftermiddagen, det skal lige bemærkes, at temperaturen er umådelig høj i forhold til hjemme - mellem 35 og 40 grader celsius. I reservatet bliver vi budt velkommen udenfor teltlejren med en våd vaskeklud og et glas koldt juice. Denne gestus er ikke forbeholdt nyankomne gæster, nej, hver gang vi vender tilbage til lejren efter en safari tur eller efter en udflugt bliver vi mødt på denne dejlige måde. Vi føler os virkelig privilegerede.

Klik og se stort foto Klik og se stort foto Klik og se stort foto

Teltene er super luksuriøse, og efter et tiltrængt bad kunne vi sætte os på terrassen med udsigt over flodlejet med en kølig drink fra det velassorterede køleskab eller tilberede en kop kaffe, hvis vi hellere ville det. Mens vi sidder dér og lader lydene, duftene og indtrykkene overvælde os, får vi øje på en flok antiloper, nyalaer, som græsser lige nedenfor vores telt. Her i træet lige ved siden af vores telt myldrer det med aber en eftermiddag et par dage senere. En lille Vervet Monkey, som spiste træets frø, men den er ikke kræsen spiser også fugleunger, æg, frugter og blomster.


Woodland Kingfisher (isfugl)

Bee-eater

Red-billed Hornbill

Mellem teltene myldrer det med små finker, bl.a. den lille smukke sommerfuglefinke, som er en almindelig burfugl her i landet. Derudover får vi øje på både blå isfugl, biæder samt rød- og gulnæbbet næsehornsfugl.
Der er for tiden intet vand i floden, selvom det er regntid, har de ikke fået vand i meget lang tid. Problemet er, at man har grebet ind i økosystemet og plantet store arealer til med meget vandkrævende træer i højlandet, så når det endelig regner bliver vandet optaget af disse planter, som ikke hører naturligt til i miljøet.

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

En blød trommelyd kalder til spisning i "Restauranten" som ligger mellem teltlejren og en lejr med hytter. Maden er utrolig veltillavet og velsmagende. Det meste er tilberedt over åben ild - gril. Imens vi har boet på lodgen, har vi spist fisk, kylling, lammekød, svinekød, oksekød og antilope med tilbehør af alle mulige dejlige grønsager, ris, kartofler, majsgrød og alm. kartofler. 
Natten er næsten ubeskrivelig. På grund af varmen er teltvæggen rullet helt op og der er kun et net imellem os og Afrikas vilde dyr. Det er fascinerende. Rundt om sengen har vi det helt uundværlige moskitonet, men vi har fuldt udsyn til nattehimlen, som er oplyst af en næsten fuld måne. Oplevelsen er optimal, naturen er så nær, vi kan ikke nænne at sove, vi må have alle lydene med.

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Dagen starter tidligt, allerede kl. 5 kommer én af de indfødte og kalder. Efter en kop te eller kaffe med et tørt stykke brød, som evt. dyppes i kaffen, starter den første game kørsel. Bilerne er åbne jeeps med en stifinder på et sæde foran. Chaufføren har et gevær liggende over instrumentbrættet for alle tilfældes skyld. Allerede på den første dag ser vi 4 af "The Big Five", den eneste, som mangler er bøffelen. 
Det første vi ser er en flok impalaer, de smukke antiloper er et vigtigt led i fødekæden, bushens Mac Donald, sammen med vortesvinet, som vi for det meste ser løbende med deres haler stift i vejret som antenner, der viser vejen for de øvrige i flokken. 

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Vi ser også en lille flok vilde hunde, en stærkt truet dyreart, de virker lidt urolige, er måske ved at forberede sig på en jagt. Lederen, alfa hannen parrer sig med alle hunnerne i flokken, men kun den ledende hun, alfa hunnens unger får lov til at leve. Én af de sidste dage er vi så heldige at finde dem i færd med at spise en impala. 

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto Klik og se stort foto

Også vandbukken med den karakteristiske hvide ring på bagdelen, som om den har siddet på et nymalet toiletsæde, finder vi. Det er i øvrigt den antilopeart som står sidst på spisesedlen, da den har en kirtel som afgiver en ubehagelig lugt, der afholder løver m.m. fra at spise den, undtagen hvis de er tæt på hungersnød. 

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Nogle han elefanter er i gang med at spise, elefanter spiser næsten døgnet rundt. Lidt efter møder vi en flok hunner med unger. De er ganske nær ved os men lader sig ikke mærke med, at vi holder der og betragter dem. Tværtimod kommer de nærmere. 

Klik og se stort foto Klik og se stort foto Klik og se stort foto

Pludselig dukker næsehorn op inde i den tætte bevoksningen, der er én han og to hunner, vi ser dem gå i ro og mag og græsse, åbenbart holder vi i den rigtige vindretning. Lyden af bilerne ser ikke ud til at genere dem, men lyden af vore stemmer vil omgående skræmme dem, så mens vi holder stille er det bare med at holde mund eller tale meget lavmælt. Bilernes duft overdøver duften af menneske, så vi sidder sikkert, selvom det virker utroligt.

En lille flok zebraer er også i gang med morgenmåltidet. De ser velnærede ud på deres store maver, men da deres fordøjelsessystem er dårligt er maverne fulde af luft og man kan tydeligt lugte, når de er i nærheden. Zebraen kan tæmmes, men dens ryg er for svag til at man kan ride på den, men tidligere var det meget brugt at benytte zebraen til at spænde for vognen, når man skulle i kirke. 
Der er også gnuer, graciøse giraffer og kudoer, den store antilope med de flot snoede horn, som den bruger til at trække grenene ned med, så den kan komme til at spise af bladene.
Godt sultne men mætte på indtryk vender vi tilbage til lejren og får et overdådigt morgenmåltid midt på formiddagen. For dem som har lyst, arrangeres der game til fods ved middagstid med en af de indfødte rangere er vores guide. Varmen er næsten ulidelig, men nysgerrigheden er større, så vi begiver os af sted til fods i små grupper, men på én række med en bevæbnet guide foran og én bagved som er ubevæbnet.

Klik og se stort foto Klik og se stort foto Klik og se stort foto

Han viser os hvilke ting man kan bruge i naturen, ting, som hans forfædre har lært sig at bruge. 
Røgen fra tør elefantgødning virker mod hovedpine. Ryges gødningen virker den mod brystproblemer. En kvist fra Magic Guarri træet tygges godt og bruges til tandbørste, som tandpasta bruges aske fra Leadwood træet. Underbarken flettes til tov og er stærkt nok til at trække en bil. Pulveriseret knop fra Knob-thorn Acacia virker mod tandpine og skulle også have evne til at give større bryster. 
Buffalo-thorn træets grene vokser i zigzag og bruges til indhegning. Hvis en slægtning er død f. eks. ved en mineulykke og man ikke har kunnet finde afdøde, tager man en kvist fra dette træ, tegner en streg og bringer den til hjembyen, hvor den bliver begravet på behørig vis. På rejsen hjem vil budbringeren købe inde både til sig selv og kvisten. 
Elefanterne spiser sig berusede i Marulaens frugter, disse bruges også til fremstilling af Amarula, en likør som også kan købes her i landet. 

Klik og se stort foto Klik og se stort foto Klik og se stort foto

Vi starter på eftermiddagens safari og det varer ikke længe inden vi ser et par løver ligge tæt ved vejen, tre gepardunger, som der bliver passet ekstra på, da de er de sidste af en flok på 5, løverne har taget de to. 

Klik og se stort foto Klik til stort foto Klik og se stort foto

Efter lidt radiokontakt mellem bilerne, bliver vi kørt ind i underskoven, her ligger leoparden. Den som vi ikke så, da vi var i Afrika for nogle år siden ligger nu her lige ved siden af os. Der kommer flere til som dagene går og vi kører på flere safari ture.
Der er stor respekt for naturen, intet er for småt til at vække undren og beundring. Nogle gange hænger vi ud over kanten på jeepen for at betragte en lille bille, Dung Beetle, der med den største energi skubber en gødningskugle, som er tre gange større end den selv. Med på kuglen sidder hun billen, som skal lægge æg i kuglen, når han finder et passende sted at anbringe den. Af og til kravler han også op på kuglen for at orientere sig om retningen og så hurtigt ned igen for at korrigere og trille videre. Det er fascinerende. 

Klik og se stort foto Klik og se stort foto Klik og se stort foto

Lige før solen går helt ned gør vi holdt, står ud og strækker benene og får en drink og nyder solens sidste stråler. Herefter er der nat safari, hvor stifinderen på forskærmen har en projektør, som han afsøger bushen med. Vi fik set flamingoen stå og spejle sig i søen, en lillebitte Buchbaby abe, den sort ryggede Jackal, flere gange fik vi øje på Nightjaren, en gråmeleret fugl, som jager insekter i mørket. 

På den sidste eftermiddags game får vi en super oplevelse med en løvefamilie. Flokken på 8 er i færd med at spise et lille bytte da vi finder den. Der er en stor han, to hunner, den ene med to halvstore unger, den anden med tre mindre unger. Video med Løvefamilie Mens vi holder og studerer dem skal én af de små pludselig træde af på naturens vegne. Den går hen bag en lille busk, som befinder sig på den anden side af vores bil. Da blev jeg bange. Hvad vil der ske hvis én af de voksne pludselig bliver klar over at vi er mellem dem og deres afkom. Men der sker heldigvis ingenting, den lille kommer snart til syne igen.
Under opholdet deltager vi i et par udflugter. Vi er i Kruger Nationalpark en dag og en anden dag besøger vi en slangefarm og et fuglerehabiliteringscenter: Moholoholo Rehabiliteringscenter

Klik og læs om Kruger Nationalpark Klik og se stort foto Moholoholo Rehabiliteringscenter

På vej tilbage til Johannesburg kører vi ad Panoramaruten og beundrer de fantastiske naturscenerier. Skyerne ligger lavt og det kan være svært at se, men alligevel får vi et godt indtryk af storslåetheden.
Den sidste dag besøger vi Soweto. Bydelen med det dårlige ry. Det viser sig at være en enorm bydel med ca. 4 mil. indbyggere på godt og ondt. Vi vidste f.eks. ikke at der bor adskillige millionærer der. Lokalguiden, Josephine, som selv bor i bydelen viste os både nogle af de triste og de fornemme områder, mens hun fortalte varmt om sin by.

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto

Klik og se stort foto


Tilbage til hovedsiden